šŸ˜” Functies in de Horeca is de nieuwe vacaturebank. We raden je af om Internet Explorer te gebruiken! Gebruik een moderne browser zoals bijvoorbeeld Edge, Chrome, Firefox of Safari voor de beste gebruikservaring.

Vacatureteksten schrijven met ChatGPT

Maak jij al gebruik van ChatGPT om vacatureteksten te schrijven? Of ben juist sceptisch en vraag je je af of het juist zorgt voor nog meer standaard, saaie vacatureteksten? In dit blog bespreken we de voor- en nadelen van het gebruik van ChatGPT voor het schrijven van vacatureteksten.

Kortom, is ChatGPT een kans of juist een risico voor het schrijven van een wervende vacaturetekst?

ChatGPT voor jouw vacaturetekst

Je hebt er vast wel over gehoord, of misschien al wel gebruik van gemaakt: ChatGPT. Je kunt er bijna niet omheen. De chatbot, ontwikkeld door OpenAI, is gratis te gebruiken en kan worden ingezet voor het beantwoorden van vragen en het uitvoeren van opdrachten. ChatGPT wordt al door miljoenen mensen gebruikt voor diverse doeleinden.

Het schrijven van wervende vacatureteksten is niet voor iedereen weggelegd. Ook al is het heel belangrijk om de functie aantrekkelijk en begrijpelijk te presenteren aan de doelgroep, heeft niet iedereen daar voldoende kennis en vaardigheden voor. ChatGPT kan hierbij helpen en ondersteuning bieden bij het opstellen van vacatureteksten.

ChatGPT kan jouw bedrijf op de volgende manieren helpen met het schrijven van vacatureteksten:

 1. Suggesties geven voor geschikte functietitels op basis van de vereisten en verantwoordelijkheden van de vacatures.
 2. Advies geven over de gewenste vaardigheden, opleiding en ervaring van de kandidaat voor de functie.
 3. Voorbeelden geven van taken en verantwoordelijkheden die passen bij de functie die je beschrijft.
 4. Een vacaturetekst een bepaalde structuur geven met aantrekkelijk taalgebruik, zodat deze makkelijk te begrijpen is voor potentiĆ«le kandidaten.Ā 
 5. Zoekwoorden aanbevelen die je in de vacaturetekst kunt gebruiken, zodat de vacatures beter gevonden worden in zoekmachines.

Hoe gebruik je ChatGPT om jouw vacaturetekst te optimaliseren?

Als je ChatGPT gaat gebruiken om een vacaturetekst te optimaliseren, is het slim om de chatbot meerdere vragen te stellen, van algemeen naar specifiek. Hoe meer input, hoe beter de uitkomsten. We laten een paar voorbeelden zien van het optimaliseren van een vacaturetekst met ChatGPT.Ā 

Voorbeeld 1. Advies over gewenste vaardigheden

Laat een aantal gewenste vaardigheden zien bij de functie medewerker bediening.

Als medewerker bediening is het belangrijk om over de volgende vaardigheden te beschikken:

 1. Klantgerichtheid: Een medewerker bediening moet klantgericht zijn en in staat zijn om de wensen en behoeften van gasten te begrijpen en hierop in te spelen.
 2. Communicatieve vaardigheden: Goede communicatieve vaardigheden zijn belangrijk voor een medewerker bediening. Het is belangrijk om duidelijk te kunnen communiceren met gasten en collega’s.
 3. Stressbestendigheid: Het kan druk zijn in de horeca, daarom is het belangrijk dat een medewerker bediening stressbestendig is en goed kan omgaan met werkdruk.
 4. Teamspeler: Een medewerker bediening werkt vaak in een team en moet daarom een teamspeler zijn. Samenwerken en elkaar ondersteunen is belangrijk om het werk goed te kunnen doen.
 5. Flexibiliteit: Het kan voorkomen dat er onverwachte situaties ontstaan. Het is daarom belangrijk dat een medewerker bediening flexibel is en snel kan schakelen.
 6. Oog voor detail: Een medewerker bediening moet oog hebben voor detail, bijvoorbeeld bij het opmaken van borden of het serveren van drankjes.
 7. Kennis van etiquette: Een medewerker bediening moet kennis hebben van etiquette en goede manieren om gasten op een professionele en gastvrije manier te bedienen.
 8. Hygiƫne: Hygiƫne is ontzettend belangrijk in de horeca. Een medewerker bediening moet daarom zorgen voor een schone en hygiƫnische werkplek en ervoor zorgen dat alle voorschriften worden nageleefd.

 

Schrijf dit op een aantrekkelijke manier, waardoor de doelgroep zich aangesproken voelt.

Als medewerker bediening ben jij het visitekaartje van de horecazaak waarvoor je werkt. Je zorgt ervoor dat gasten zich welkom voelen en voorziet hen van een geweldige ervaring. Om dit te kunnen doen, is het belangrijk dat je beschikt over een aantal geweldige vaardigheden.
Ten eerste ben jij een echte teamspeler en werk je graag samen met jouw collega’s om het beste resultaat te bereiken. Daarnaast beschik jij over uitstekende communicatieve vaardigheden en ben je in staat om gasten op een vriendelijke en professionele manier te woord te staan.
Je bent ook flexibel en kunt snel schakelen wanneer er onverwachte situaties ontstaan. Door jouw stressbestendigheid blijf je ook onder druk altijd rustig en vriendelijk.
Je hebt oog voor detail en zorgt ervoor dat alles er perfect uitziet, van het opmaken van borden tot het serveren van drankjes. Bovendien ben je goed op de hoogte van etiquette en zorg je voor een gastvrije sfeer in het restaurant.
Last but not least, ben je ook zeer bewust van hygiƫne en zorg je ervoor dat de werkplek schoon en hygiƫnisch blijft.
Als jij deze vaardigheden bezit en op zoek bent naar een uitdagende baan waarbij je gasten de tijd van hun leven kunt bezorgen, dan is de functie van medewerker bediening iets voor jou!

 

Voorbeeld 2: Aanbevolen zoekwoorden

Welke zoekwoorden beveel je aan zodat een vacature ‘zelfstandig werkend kok’ beter wordt gevonden door zoekmachines?

Om ervoor te zorgen dat een vacature voor een ‘zelfstandig werkend kok’ beter wordt gevonden door zoekmachines, zijn hier een paar zoekwoorden die je kunt gebruiken:

 1. Zelfstandig werkend kok
 2. Chef-kok
 3. Horeca
 4. Restaurant
 5. Keuken
 6. Koken
 7. Culinaire vaardigheden
 8. Menu-ontwikkeling
 9. Voedselbereiding
 10. Hygiƫne
 11. Menu planning
 12. Creativiteit
 13. Voedselkwaliteit
 14. Ingrediƫnten Kooktechnieken
 15. Teamwork

Het is belangrijk om deze zoekwoorden op een natuurlijke manier in de vacaturetekst te verwerken, zodat de tekst leesbaar en aantrekkelijk blijft voor sollicitanten. Het is ook belangrijk om relevante informatie over de functie, vereiste vaardigheden en verantwoordelijkheden duidelijk te communiceren, omdat dit niet alleen de vindbaarheid van de vacature verbetert, maar ook helpt bij het aantrekken van geschikte kandidaten.

 

Op welke van deze zoekwoorden wordt veel gezocht in Nederland?

Om te bepalen welke van deze zoekwoorden veel worden gezocht in Nederland, kunnen we een zoekwoordenonderzoek uitvoeren met behulp van tools zoals Google Trends of de Google AdWords-zoekwoordplanner. Hier zijn enkele bevindingen gebaseerd op het zoekwoordonderzoek:

 1. Zelfstandig werkend kok: dit zoekwoord heeft een gemiddeld zoekvolume in Nederland.
 2. Chef-kok: dit zoekwoord heeft een hoog zoekvolume in Nederland.
 3. Horeca: dit zoekwoord heeft een hoog zoekvolume in Nederland.
 4. Restaurant: dit zoekwoord heeft een hoog zoekvolume in Nederland.
 5. Keuken: dit zoekwoord heeft een gemiddeld zoekvolume in Nederland.
 6. Koken: dit zoekwoord heeft een hoog zoekvolume in Nederland.
 7. Culinaire vaardigheden: dit zoekwoord heeft een laag zoekvolume in Nederland.
 8. Menu-ontwikkeling: dit zoekwoord heeft een laag zoekvolume in Nederland.
 9. Voedselbereiding: dit zoekwoord heeft een gemiddeld zoekvolume in Nederland.
 10. Hygiƫne: dit zoekwoord heeft een gemiddeld zoekvolume in Nederland.
 11. Menu planning: dit zoekwoord heeft een laag zoekvolume in Nederland.
 12. Creativiteit: dit zoekwoord heeft een gemiddeld zoekvolume in Nederland.
 13. Voedselkwaliteit: dit zoekwoord heeft een laag zoekvolume in Nederland.
 14. Ingrediƫnten: dit zoekwoord heeft een gemiddeld zoekvolume in Nederland.
 15. Kooktechnieken: dit zoekwoord heeft een laag zoekvolume in Nederland.
 16. Teamwork: dit zoekwoord heeft een gemiddeld zoekvolume in Nederland.

Op basis van deze resultaten kunnen de zoekwoorden met een hoog zoekvolume, zoals chef-kok, horeca en restaurant, het meest effectief zijn voor het vergroten van de zichtbaarheid van een vacature voor een zelfstandig werkend kok in Nederland. Het is echter belangrijk om een combinatie van deze zoekwoorden te gebruiken om ervoor te zorgen dat de vacaturetekst zo volledig en relevant mogelijk is voor potentiƫle sollicitanten.

 

Zoals je in de voorbeelden ziet, leert ChatGPT van de hoeveelheid input dat je geeft. Zo kun je een tekst op een andere manier laten schrijven, of juist dieper ingaan op een onderwerp.Ā 

Wanneer gebruik je ChatGPT vooral niet?

Hoewel de chatbot veel tekst in een korte tijd voor je schrijft, is het niet slim om je vacature volledig door ChatGPT te laten schrijven. Het mist namelijk twee belangrijke aspecten: context en persoonlijkheid, die niet mogen ontbreken in een goede vacaturetekst!

Context

ChatGPT heeft geen inzicht in het bedrijf, wat voor cultuur er heerst en welke werkzaamheden er precies worden uitgevoerd. Dit zorgt ervoor dat de chatbot soms niet nauwkeurig genoeg is en minder relevante informatie geeft.

Persoonlijkheid

om de juiste kandidaten te vinden die goed bij de bedrijfscultuur passen, is persoonlijkheid een belangrijke factor. ChatGPT kan geen ā€˜human touchā€™ aan de vacaturetekst geven die het genereert.

Het is daarom verstandig om ChatGPT niet te gebruiken om je vacaturetekst van A tot Z te schrijven. Het kan echter wel een handig hulpmiddel zijn om je tekst te verbeteren. Vervolgens kun je zelf de tekst aanpassen om het wat meer persoonlijkheid te geven en de bedrijfscultuur goed naar voren te laten komen!

Een wervende vacature is meer dan alleen tekst

Een overtuigende vacaturetekst is natuurlijk erg belangrijk, maar om de doelgroep aan te trekken is het slim om ook visuele content te gebruiken. Denk hierbij aan fotoā€™s van het team, een kijkje in de werkplek en mooie sfeerbeelden van het bedrijf. Door deze mooie beelden te combineren met een pakkende tekst, valt de vacature nog meer op tussen de vele concurrenten!

Bij Functies in de Horeca begrijpen we het belang van goede visuele content voor jouw bedrijf. Daarom ondersteunen we horecabedrijven bij het creƫren van pakkende content. Onze professionals helpen jou om je bedrijf overtuigend in beeld te brengen.

Meer informatie

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures in de horeca.
Inschrijven
Vacatures
Bekijk hier alle vacatures in de horeca.
Bekijk