😔 Functies in de Horeca is de nieuwe vacaturebank. We raden je af om Internet Explorer te gebruiken! Gebruik een moderne browser zoals bijvoorbeeld Edge, Chrome, Firefox of Safari voor de beste gebruikservaring.

Vacatures blijven moeilijk te vervullen

Het vinden van geschikte kandidaten is nog steeds lastig. Ruim de helft van de vacatures is moeilijk te vervullen. Werkgevers in alle branches, en zo ook de horeca, staan hierdoor voor een grote uitdaging. 

Aantal openstaande vacatures blijft hoog

In 2021 bleek 55% van de openstaande vacatures moeilijk vervulbaar. Volgens uitkeringsinstantie UWV steeg dit percentage in 2022 naar 58%. De krapte is het afgelopen jaar op een hoogtepunt gekomen en verwachting is dat deze op korte termijn iets zal afnemen, maar het aantal openstaande vacatures blijft nog steeds hoog.

Maar waarom blijven deze posities onvervuld? Volgens 84% van de werkgevers komt dit simpelweg doordat er te weinig sollicitanten reageren. Andere redenen zijn dat de sollicitanten die reageren niet over de juiste vaardigheden of vakkennis beschikken. 

Wat doen de werkgevers?

Om te kunnen blijven bestaan en hun gasten de service kunnen blijven bieden die ze van hen zijn gewend, zoeken werkgevers in de horeca naar creatieve oplossingen.

Veel werkgevers kozen er al voor om de vacatures langer open te laten staan, andere wervingskanalen in te zetten of het werk te verdelen onder de huidige werknemers. Dit laatste is echter niet altijd een ideale oplossing, omdat dit de werkdruk verder opvoert.

Om de vacature interessant te maken voor een grotere groep potentiële kandidaten, hebben sommige werkgevers al de arbeidsvoorwaarden of functie-eisen aangepast. 46% van de werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures koos ervoor om iemand aan te nemen die niet voldeed aan de functie-eisen. Met interne opleidingen werden zij klaargestoomd voor de baan, wat voor vele functies in de horeca een ideale oplossing kan zijn! 

Wat kunnen werkgevers nog meer doen?

Ondanks de vele inspanningen die werkgevers doen om hun vacatures toch te vervullen, leidt het dus nog lang niet altijd tot succes. Wat kunnen werkgevers nog meer doen? 

Kijk eens goed naar jouw vacature. Springt deze er echt uit tussen alle andere vacatures? En laat jij genoeg zien van het bedrijf zelf? Bij Functies in de Horeca vinden wij het belangrijk om de werkzoekende de functie te laten beleven. Bijvoorbeeld door unieke beelden te delen, een greep uit de werkweek te geven en collega’s aan het woord te laten. Zo krijgt de kandidaat meteen een idee of hij of zij zichzelf daar ziet werken, waardoor er een duurzame match ontstaat tussen de werkzoekende en het bedrijf. Wil je meer weten over de voordelen van het plaatsen van vacatures op Functies in de Horeca?

Meer informatie

Inschrijven nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures in de horeca.
Inschrijven
Vacatures
Bekijk hier alle vacatures in de horeca.
Bekijk