Wat doet een kok? Een volledige functieomschrijving
Taken en verantwoordelijkheden
Opleidingen en doorgroeimogelijkheden
Op deze pagina vind je een algemene functieomschrijving van het beroep kok, ook wel zelfstandig werkend kok genoemd.
We hebben een overzicht gemaakt van de taken en verantwoordelijkheden, welke soorten koks er zijn, welke opleidingen en doorgroeimogelijkheden je hebt en de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een kok nodig heeft.
Bekijk hier alle vacatures voor kokBekijk hier een greep uit alle vacatures voor kok
Welke soorten koks zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten koks. In professionele keukens zijn vaak meerdere soorten koks werkzaam, waardoor er een bepaalde hiërarchie ontstaat. We bespreken de type koks die het meest bekend zijn in de Nederlandse horecagelegenheden.
Chef-kok
De Chef-kok is het hoofd van de professionele keuken. Je richt je als Chef-kok op het leidinggeven en het maken van zakelijke beslissingen. Denk aan het toezicht houden op de administratie, het samenstellen van het menu en het beheer van de voorraad en voedselveiligheid. De Chef-kok is vaak betrokken bij de voorbereiding en presentatie van de gerechten. Hoewel ze vaak leiding geven aan een team van koks, zullen ze ook zelf gerechten bereiden en finetunen. Andere andere benamingen voor Chef-kok zijn Chef of Chef de cuisine.
Sous-chef
Als Sous-chef ben je de assistent van de Chef-kok. Je helpt met managementtaken en je houdt mede toezicht in de keuken. Net als de Chef-kok is Sous-chef een leidinggevende functie: samen sturen jullie de rest van het keukenpersoneel aan. Als de Chefkok afwezig is neemt de Sous-chef zijn of haar taken over. Vooral in grotere keukens is een Sous-chef werkzaam. Een professionele keuken kan één of meer Sous-chefs hebben, afhankelijk van de grootte van het horecabedrijf. Andere benamingen voor Sous-chef zijn onderchef of Sous-chef de cuisine.
Chef de partie
Koks die in een specifiek deel van de keuken werken worden Chef de partie genoemd. De verantwoordelijkheden verschillen per afdeling, net zoals de functietitels van de koks. De meeste bekende Chefs de partie zijn:
- Poissonnier: is gespecialiseerd in het bereiden van visgerechten.
- Saucier: is verantwoordelijk voor het maken van alle sauzen.
- Garde-manger: houdt zich bezig met alle gekoelde gerechten en ingrediënten, zoals salades, koude voor- en bijgerechten en lunch. Ook controleert de Garde-manger of al het koele voedsel vers is en vult de voorraad aan indien nodig.
- Patissier: maakt allerlei soorten desserts en is gespecialiseerd in gebak en andere zoete lekkernijen.
- Rôtisseur: is gespecialiseerd in het bereiden van vleesgerechten.
- Entremetier: verzorgt alle garnituren. Wordt ook wel de groentekok genoemd, maar bereidt ook aardappelen, soepen, meel- en eiergerechten.
Commis-chef
Je begint je carrière als kok tijdens het volgen van een koksopleiding. In de functie van Commis-Chef kun je als beginnend kok meer ervaring opdoen in de keuken. Je helpt de andere koks bij het voorbereiden van gerechten, waardoor jij diverse vaardigheden opdoet in (alle afdelingen van) de keuken. Commis-chefs volgen vaak een opleiding naast het werken in de keuken. Andere benamingen voor Commis-chef zijn Leerling-kok of Junior chef.
Opleidingen en doorgroeimogelijkheden
Tijdens een koksopleiding ontwikkel je diverse vaardigheden voor het beroeop. Algemene koksopleidingen behandelen verschillende aspecten van de keuken, maar er zijn ook opleidingen die zich richten op een specifiek gebied, zoals patissier of zelfstandig werkend bakker.
De meeste koksopleidingen zijn bbl-opleidingen. Dit betekent dat je zowel werkt als leert. Je doet tijdens je opleiding als Commis-chef ervaring op in de professionele keuken, waar je leert over het bereiden van gerechten en assisteert je het het keukenpersoneel.
Voorbeelden van koksopleidingen zijn:
- Zelfstandig werkend kok
- Gespecialiseerd kok
- Leidinggevende keuken
Bijna elke koksopleiding is op mbo-niveau. De enige hbo-koksopleiding in Nederland is Culinary Professional. Deze opleiding is gericht op het realiseren van culinaire concepten, waarna je aan de slag kunt als gespecialiseerd kok of ondernemer.
Heb je een koksopleiding gevolgd? Na een aantal jaren ervaring als zelfstandig werkend kok en de nodige leidinggevende kwaliteiten te bezitten is de volgende stap een baan als Sous-chef, waarna je verder kunt doorgroeien tot Chef-kok. Heb je de ambitie om door te groeien? Dan kun je het beste kiezen voor de opleiding “Gespecialiseerd kok” of “Leidinggevende keuken”, door de leidinggevende aspecten van deze opleidingen.

Salaris kok
Het salaris van een kok hangt af van de functietitel. Welke opleiding(en) heb je gevolgd? Hoeveel ervaring heb je al opgedaan? En heb jij je gespecialiseerd in een bepaalde tak van het koksvak?
Op de website van de Koninklijke Horeca Nederland vind je een overzicht van de jeugd- en uurlonen van de horeca-cao. De recente loontabellen zijn op deze pagina te downloaden
Competenties en vaardigheden van een kok
- Goed kunnen plannen & organiseren
- Klantgericht te werk gaan
- Een overvloed aan creativiteit
- Gemakkelijk details en procedures onthouden
- Een flexibele werker
- Nieuwe oplossingen bedenken
- Stressbestendig: ook onder druk doelgericht werken
- Anderen coachen en motiveren
- Out-of-the-box denken
- Een echte initiatiefnemer


De eigenschappen die passen bij een kok
- Leidinggevend
- Energiek
- Doorzettend
- Samenwerkend
- Sociaal
- Gedisciplineerd
- Zelfverzekerd
- Punctueel
Wat doet een kok?
Met een baan als kok heb je een veelzijdige functie met veel doorgroeimogelijkheden. Heb je passie om gerechten te bereiden en kun jij goed met anderen samenwerken? Dan is dit toffe beroep zeker iets voor jou. Check al onze vacatures!
Bekijk hier alle vacatures voor kok