😔 Functies in de Horeca is de nieuwe vacaturebank. We raden je af om Internet Explorer te gebruiken! Gebruik een moderne browser zoals bijvoorbeeld Edge, Chrome, Firefox of Safari voor de beste gebruikservaring.

Wat doet een medewerker bediening? Alles over deze functie!

Op deze pagina vind je een omschrijving van de functie medewerker bediening.

We hebben een overzicht gemaakt van de taken en verantwoordelijkheden, welke soorten medewerkers bediening er zijn, welke opleidingen en doorgroeimogelijkheden je hebt en de vaardigheden, competenties en eigenschappen die gewenst zijn voor de functie.

Bekijk hier alle vacatures voor medewerker bediening

Bekijk hier een greep uit alle vacatures voor medewerker bediening

Taken en verantwoordelijkheden

Een medewerker bediening heeft een divers takenpakket, waarin gastvrijheid centraal staat. Je bent hèt gezicht van de horecagelegenheid. In deze functie werk je vaak in een team en onder leiding van een manager. Een aantal van de belangrijkste verantwoordelijkheden en taken van een medewerker bediening zijn:

  • Bestellingen opnemen van gasten
  • Gerechten en drankjes uitserveren
  • De werkomgeving onderhouden, bijvoorbeeld door de tafels op te ruimen en schoon te maken
  • Eventuele problemen en klachten oplossen
  • Samenwerken met de rest van het team, zoals de kok en bartender
  • Uitleg geven en vragen beantwoorden over de menukaart
  • De rekening van gasten opmaken en afrekenen

Functies in de Horeca

Welke soorten medewerker bediening zijn er?

Er zijn verschillende soorten medewerker bediening. De benamingen kunnen per organisatie verschillen. We noemen drie voorbeelden van bediening functies. 

Allround medewerker bediening

In deze functie ben je verantwoordelijk voor een breed scala aan taken, zoals het uitserveren van gerechten en dranken, het presenteren van de rekening, het onderhouden van de werkomgeving, etc. Deze medewerkers hebben vaak geen specifieke specialisatie maar zijn in staat om verschillende taken uit te voeren. Een allround medewerker bediening wordt ook wel gewoon medewerker bediening genoemd. 

Bartender

Als bartender ben je verantwoordelijk voor de bediening achter de bar.

Je bereidt drankjes en zorgt ervoor dat alles achter de bar goed aangevuld wordt. Het is belangrijk dat een bartender de juiste kennis heeft van verschillende dranken, goed kan multitasken en klantgericht te werk gaat. Andere benamingen voor bartender zijn ook wel barman, barvrouw of barkeeper. Gespecialiseerde bartenders zijn cocktailshakers en mixologisten, die cocktails en mixen bereiden.

Chef bediening

Chef bediening is de leidinggevende van het bedieningsteam. Een chef bediening zie je vooral in middelgrote horecagelegenheden. Je stuurt de medewerkers bediening aan, stelt de roosters op, handhaaft de kwaliteit van de service en beantwoordt vragen van de gasten. Als chef bediening heb je al voldoende ervaring opgedaan als medewerker bediening. In drukke periodes of bij personeelstekorten kan de chef bediening zelf ook bediening doen. Maar in grotere horecagelegenheden concentreert chef bediening zich vooral op het leidinggeven van de bediening. Voorbeelden van benamingen voor Chef bediening zijn Hoofd bediening en Leidinggevende bediening.

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Voor de functie medewerker bediening heb je geen specifieke opleiding nodig. Wel kun jij je horeca-vaardigheden uitbreiden met een algemenere horeca-opleiding of training, maar dit is vaak geen vereiste voor deze functie. Werkgevers kunnen interne opleidingen en trainingen aanbieden, om je zo nog beter in je vak te laten worden. 

Welke doorgroeimogelijkheden je hebt is afhankelijk van de organisatie. In grote horecagelegenheden zijn er vaak meerdere functies te vervullen, en dus ook meer doorgroeimogelijkheden naar hogere functies. Een paar voorbeelden van functies waarin je kunt doorgroeien zijn chef bediening, bar manager en bedrijfsleider.

Functies in de Horeca

Salaris medewerker bediening

Het salaris van een medewerker bediening hangt af van het aantal jaren ervaring, de vaardigheden en opleidingen die je bezit en het type horecagelegenheid waarin je werkt. In een Michelin restaurant zal je een stuk meer verdienen dan als medewerker bediening in een fastfoodrestaurant.

Op de website van de Koninklijke Horeca Nederland vind je een overzicht van de jeugd- en uurlonen van de horeca-cao. De recente loontabellen zijn op deze pagina te downloaden

Competenties en vaardigheden van een medewerker bediening

  • Klantgericht: je laat elke gast welkom voelen!
  • Vermogen om snel te schakelen in veranderende situaties
  • In staat om conflicten op te lossen
  • Goede communicatievaardigheden
  • Een flexibele werker
  • Ordelijk en overzichtelijk
  • Een goed geheugen voor het opnemen van bestellingen 
  • Zeer taalvaardig, andere talen beheersen is vaak een pré

Functies in de Horeca
Functies in de Horeca

De eigenschappen van een medewerker bediening

  • Representatief
  • Proactief
  • Teamgericht
  • Zelfverzekerd
  • Stressbestendig
  • Aandacht voor detail
  • Samenwerkend
  • Sociaal

Wat doet een medewerker bediening?

De functie medewerker bediening is een veelzijdige functie waar klantgerichtheid centraal staat. Van het adviseren over gerechten tot het opmaken van de rekening: je zorgt voor een onvergetelijke ervaring voor de gasten. 

Bekijk hier alle vacatures voor medewerker bediening