šŸ˜” Functies in de Horeca is de nieuwe vacaturebank. We raden je af om Internet Explorer te gebruiken! Gebruik een moderne browser zoals bijvoorbeeld Edge, Chrome, Firefox of Safari voor de beste gebruikservaring.

Werken in de catering

Horeca omvat alle bedrijven die zich richten op gastvrijheid en het verzorgen van maaltijden en dranken, en de catering is een onmisbare branche daarbinnen.

Bij werken in de catering denk je misschien al snel aan de functie cateringmedewerker, maar er zijn zoveel meer leuke en uitdagende functies binnen deze branche. Of je nu op zoek bent naar een job op kantoor, of liever gerechten bereidt voor de gasten: de catering heeft een tal aan toffe functies!

Bekijk hier alle vacatures in de catering

Wat verstaan we onder catering?

Catering is een breed begrip en omvat het verzorgen van maaltijden en dranken voor groepen mensen. Elke type catering vereist flexibiliteit om aan de specifieke wensen van elke opdrachtgever te voldoen.

De verschillende soorten catering kunnen elkaar overlappen. Een catering bij een huwelijk is bijvoorbeeld ook onderdeel van een evenementencatering, maar de catering bij een beurs is zowel evenementen- als bedrijfscatering.Ā 

Er zijn ook totaalcateraars die een breed scala aan cateringdiensten aanbieden, zowel voor bedrijven als voor verschillende soorten evenementen. We geven enkele voorbeelden van populaire categorieƫn binnen de catering.

Bedrijfscatering

Van belegde broodjes tijdens vergaderingen tot een uitgebreid buffet op beurzen: bedrijfscatering gaat over alle vormen van catering voor bedrijven. Sommige bedrijven maken dagelijks gebruik van cateringdiensten, zoals voor het verzorgen van de lunch. Maar vooral bij speciale evenementen, zoals trainingen, klantenevents, congressen en bedrijfsfeesten, is bedrijfscatering een populaire optie.

Sommige bedrijven hebben ook een eigen caterfaciliteit, in plaats van samen te werken met externe cateraars. In dit geval ben je werkzaam binnen het bedrijf zelf, bijvoorbeeld in de kantine of achter de bedrijfsbar.

Evenementencatering

Evenementencatering omvat het verzorgen van maaltijden en dranken voor verschillende evenementen. Denk aan festivals, concerten, sportevenementen en feesten. De catering varieert per evenement, van enkel de dranken tot een complete cateringverzorging van A tot Z.

 

Huwelijkscatering

Elk huwelijksfeest is uniek en heeft specifieke wensen en eisen. Cateraars spelen een belangrijke rol in het creƫren van een onvergetelijke ervaring voor het bruidspaar en de gasten. Van heerlijke hapjes en drankjes tot uitgebreide diners bereid door sterrenkoks, geen twee bruiloften zijn hetzelfde. Werken in de catering voor bruiloften betekent altijd nieuwe uitdagingen en verrassingen.

Onderwijscatering

Ook op scholen is vaak een cateraar aanwezig. Dit kan variƫren van de verkoop van sandwiches en warme soepen tijdens de pauzes, tot het verzorgen van warme maaltijden in de schoolkantine. Sommige cateraars richten zich enkel op het verzorgen van maaltijden bij speciale gelegenheden, bijvoorbeeld bij het paasontbijt of bijeenkomsten.

Institutionele catering

Dit type catering richt zich op het verzorgen van maaltijden en dranken aan mensen die verblijven in instellingen, zoals ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en gevangenissen. Institutionele cateraars moeten vaak rekening houden met eisen en wensen van deze instellingen. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis is het van groot belang dat de patiƫnten gezonde, gevarieerde voeding krijgen en dat er rekening gehouden wordt met eventuele dieetbeperkingen en allergieƫn. Institutionele cateraars moeten daarom een hoge mate van professionaliteit en flexibiliteit tonen.

Buffetcatering

Buffetcatering is een type catering waarbij gasten hun maaltijden en dranken zelf kunnen uitkiezen uit een centraal buffet. Buffetten bestaan meestal uit een diversiteit aan warme en koude gerechten, die vooraf worden bereid en tijdens het evenement door buffetkoks worden aangevuld. Dit type catering wordt voornamelijk ingezet bij grotere evenementen, zoals bedrijfsfeesten, congressen en andere feestelijke bijeenkomsten.

Waarom werken in de catering?

  • Veel diversiteit: bij vele cateraars ben je werkzaam in verschillende omgevingen, wat het werk erg veelzijdig maakt!
  • Genoeg ruimte voor creativiteit: de voorbereiding en presentatie van gerechten en dranken biedt mogelijkheid om je eigen ideeĆ«n uit te drukken. Elke werkomgeving of evenement is uniek!
  • Persoonlijke ontwikkeling: geweldige kansen om jouw gewenste vaardigheden te ontwikkelen. Er zijn vele groeimogelijkheden binnen de cateringbranche.
  • Teamwork: van de planning en overleg met de opdrachtgever tot het perfect uitvoeren van de catering, werk je nauw samen met het gehele team. Je werkt in een branche waar teamwork centraal staat!

Functies in de Horeca

Welke functies zijn er?

Een veelvoorkomende rol in de catering is die van cateringmedewerker. De verantwoordelijkheden van een cateringmedewerker variƫren, afhankelijk van het cateringbedrijf, maar kunnen onder andere omvatten: het bereiden van maaltijden, het opbouwen van buffetten, het verzorgen van de presentatie van gerechten en het bijhouden en inkopen van voorraden.

Hoewel de gasten vaak enkel de cateringmedewerkers zien, zit er een heel gemotiveerd team achter dat ervoor zorgt dat elke soort catering perfect verloopt. Denk aan een zelfstandig werkend kok, afwasser, medewerker bediening, chauffeur, magazijnmeester.

Naast catering op locatie, kun je ook werkzaam zijn op andere locaties binnen de cateringbranche. Binnen deze branche zijn er een tal van functies, variƫrend van kantoorfuncties zoals helpdeskmedewerker, marketeer of communicatieadviseur tot leidinggevende functies als office manager, cateringbeheerder of HR-manager.

Functies in de Horeca

Is werken in de catering iets voor jou?

Heb jij passie voor de horeca, lijkt het je leuk om onderdeel te zijn van een dynamische en uitdagende omgeving en te werken met een team dat gericht is op gasttevredenheid? Dan is werken in de catering zeker iets voor jou! Bekijk snel alle vacatures in de catering, en vind een baan die het beste bij jou past!

Bekijk de vacatures